14. duben 2020 / Jana Adamcová

Vznikl web www.kreativnistrednicechy.cz

Středočeské inovační centrum spustilo webovou stránku www.kreativnistrednicechy.cz, která prezentuje kulturní a kreativní průmysly Středočeského kraje, nabízí informační servis o způsobech a nástrojích jejich podpory ze strany kraje a rovněž chce podpořit poptávku po jejich službách.  Na projektu webu i online sbírek se jako expertka podílela i zakladatelka IDE Jana Adamcová.

Web je věnován osvětě o tom, co kulturní a kreativní průmysly v praxi jsou. Jsou zde k nalezení inspirační příběhy úspěšných středočeských tvůrců, jako je módní designérka a ilustrátorka Zuzana Osako nebo světoznámé herní vývojářské studio Warhorse. Součástí jejich úspěchu je mimo jiné i využívání kulturního dědictví ať už v podobě výtvarných vzorů a tradičních řemesel jako je modrotisk u paní Osako nebo starobylých památek jako je Sázavský klášter v případě studia Warhorse. 

Aby takových úspěšných využití kulturního dědictví ze strany podnikatelů bylo více, staly se součástí webu i online sbírky. V nich mohou kreativci a podnikatelé najít inspiraci v podobě technologických postupů (nákresů či popisu procesů historických průmyslových technologií a postupů), řemeslných či gastronomických postupů, vizuálních podkladů (ornamentů, výtvarných děl, předmětů), audio podkladů (hudebních motivů), příběhů pro tvorbu narativu či scénářů apod. Vyhledávání je snadné pomocí kategorií nebo fulltextu. Středočeská muzea budou postupně kurátorsky přidávat na web další hodnotné sbírkové předměty a usnadňovat tak kreativcům zpřístupnění digitalizovaného kulturního dědictví Středočeského kraje. Ať jste tedy pekař a hledáte tradiční recepturu, jste designér a hledáte autentické ornamenty, nebo jste kamnář a hledáte tradiční vzory kachlí, jste na tomto webu správně. Pokud něco není online, středočeská muzea ráda zajistí rešerši či poradí, kde hledat.

Web rovněž obsahuje důležitá statistická data a přehled všech nástrojů a dotací, kterými Středočeský kraj kulturní a kreativní průmysly podporuje. Aktuálně mohou kulturní a kreativní průmysly využít finanční podporu z tzv. kreativních voucherů (https://kreativnivouchery.s-ic.cz/), a to ať v roli žadatelů nebo dodavatelů kreativních služeb. Cílem programu je motivovat podnikatele inovovat své produkty a služby a rovněž k tomu využívat kulturní dědictví Středočeského kraje. 

Kulturní a kreativní průmysly