18. květen 2015 / IDE

Konference Law Fit: Konec volného internetu?

Protože téma rozvoje internetu je jedním z klíčových oblastí zájmu Institutu pro digitální ekonomiku, stal se Institut partnerem konference Law Fit. Konference proběhla dne 18. května 2015 v nové budově ČVUT v Praze, Thákurově 9.

Internetová svoboda a volný on-line trh jsou stále častěji omezovány jak státy, tak soukromými společnostmi, v čele s poskytovateli připojení. Regulace internetu se rozmáhá jako nikdy v minulosti. Internetová neutralita je jedním z klíčových témat Institutu pro digitální ekonomiku. Proto jsme se stali partnery již třetího ročníku konference LAW FIT, jejímž pořadatelem je Fakulta informačních techologií ČVUT a magazín Index Lidových novin. Konference nabídla pohled na téma síťové neutrality jak z hlediska práva, tak i IT.

V prvním bloku, který se věnoval regulačnímu rámci, vystoupil Jaromír Novák, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu. O internetu v souvislosti s ochranou hospodářské soutěže hovořil Aleš Musil, který působí na Generálním ředitelství Evropské komise v Bruselu. Evropská unie vnímá internet jako nadnárodní prostor, proto připravila Strategii pro jednotný digitální trh.

Ve druhém bloku, který se týkal síťové neutrality, diskutoval jeden z moderátorů a pořadatelů akce Jan Klesla s Petrem Slováčkem ze společnosti O2 o omezování rychlosti internetu a blokování přístupu k různým službám ze strany poskytovatelů připojení. Dalšími panelisty byli Zdeněk Cendra z Peering.cz a nezávislý konzultant, publicista a pedagog Jiří Peterka, který dokáže aspekty síťové neutrality přiblížit i úplným lajkům. Posledním přednášejícím byl Ondřej Filip ze společnosti CZ.NIC.

Třetí blok se zaměřil na omezení přístupu k obsahu internetu ze strany poskytovatelů připojení a vyhledávání obsahu a to z hlediska současného práva. V prvním panelu hovořili Martin Cach z UPC a Eva Martinicová z Googlu. Soudkyně městského soudu v Praze Veronika Křesťanová představila některé aktuální rozsudky Soudního dvora EU a jejich aplikace v praxi ze strany nejvýznamnějších hráčů na českém trhu. Třetí panel i celou konferenci pak uzavřel rozhovor s Ondřejem Plešmídem z Ministerstva financí, autorem nového loterijního zákona, který se týkal blokování nelegálních online hazardních stránek.

O konferenci byl velký zájem jak mezi širokou odbornou veřejností, tak IT specialisty, právníky, praktiky, akademiky i studenty.

Záštitu nad konferencí převzal předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.

Více informací najdete na stránce http://law.fit.cvut.cz/#about nebo ve článku serveru epravo.cz zde http://www.epravo.cz/top/efocus/law-fit-2015-konec-volneho-internetu-97940.html

Digitální ekonomika
Legislativa
Evropská unie